marți, 26 iulie 2011

ALUAT DE FOIETAJ

De ceva timp vreau sa fac un aluat de foietaj de casa sa vad daca imi iese...si uite k azi m-am luat de treaba....si zic eu k mi-a iesit ceva bun...deci sa va zic cum l-am facut...am folosit:
  - 1 kg faina
  - 2 galbenusuri
  - un praf de sare
  - 400 g apa minerala ...astea pentru aluat...Le-am amestecat pe toate si am framantat un aluat pe care eu l-am inpartit in 4 mai mici.A iesit un aluat fin si pufos.
  Pentru uns foile am folosit:
  - 400g unt
  - 50g faina... pe care le-am amestecat bine pana s-a format o pasta
Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei  .Am intins o foaie in forma de patrat (cam cat am reusit si eu de patrata...)...Un 1/4 din unt  se distribuie uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet.
Se pliaza catre mijloc – mai intai patratele mai mici din colturi. De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate anterior. Odata colturile adunate la mijloc, se continua plierea cu patratele ramase pe mijlocul laturilor, de fiecare data acoperind un patrat deja pliat cu opusul lui.Cam asa arata la final....
Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15 minute la frigider. Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu ulei, cu partea pe care s-au facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi indentice.Se pliaza identic si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei) si se taie dupa preferinte . Se poate tine congelat pentru a fi folosit alta data..eu una am facut mai mult sa mai am si peste cateva zile ...il scot de la congelator il las sa se dezghete la temperatura camerei si-l folosesc cu placere....Eu una il recomand cu placere.Sper sa-l incercati si voi..e foarte simplu de facut mai simplu decat pare...(la inceput credeam si eu k e prea complicat dar nu e asa...din contra e usor de facut...

                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu